A je to tak jednoduché:
Složení vrstev
1. Vyberte si recept. Pro dosažení nejlepšího efektu je důležité, aby byly ingredience co nejbarevnější. Nejlépe se k tomu hodí hnědý cukr, různé druhy čokolády, kakao, sušené ovoce, ořechy, barevné posypky, bonbony atd.
2. Dále budete potřebovat vhodnou zavařovací sklenici nebo podlouhlou skleněnou nádobu na suché přísady v receptu (např. skleněné lahve VBS "Milk" nebo zavařovací sklenice VBS "Mini"). Nádobu je třeba předem dobře umýt a vysušit. Dbejte také na pokyny k množství - sklenice by měly být naplněny až po okraj, jinak se jednotlivé vrstvy posunou. Pokud je sklenice příliš velká, můžete být trochu štědřejší na posyp, hobliny nebo čokoládu. Pomůže vám to dodržet proporce receptu.
3. Nyní je důležité, aby byly ingredience navrstveny dekorativně . Dbejte na to, aby se barvy ingrediencí navrstvených přímo vedle sebe lišily, což zajistí lepší vizuální efekt. Pokud máte velké množství přísad jedné barvy (např. mouky), můžete je opět rozdělit a rozprostřít mezi barevné vrstvy ostatních přísad. Pokud je v receptu malé množství soli, jedlé sody nebo prášku do pečiva, můžete je smíchat s moukou.
Lehké a měkké přísady v receptu, jako je mouka nebo kakaový prášek, by měly být pokud možno rozmístěny ve spodních vrstvách, zatímco těžké a tvrdé přísady se hodí spíše do horních vr stev. Každou vrstvu je třeba co nejvíce stlačit (například pomocí lžičky na latte macchiato nebo tloučku v hmoždíři).
4. Stěny sklenic by se měly čas od času otřít hadříkem. I když se mouka a kakaový prášek nasypou pomocí trychtýře, zbytky ulpí na stěnách sklenic a v dalších vrstvách se nevzhledně projeví.