Složení:
- 1 kg jahod nebo meruněk
- 1 bio citron nebo limetka
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- Případně koření/bylinky nebo lihoviny
Postup:
Omyjte a nakrájejte jahody/meruňky na kousky. Citron nebo limetku omyjte pod horkou vodou, abyste odstranili veškeré zbytky. Osušte a tence nastrouhejte část kůry. Poté citron/limetku vymačkejte. 
Jahody nebo meruňky, zavařovací cukr, citronovou nebo limetkovou šťávu a kůru vložte do hrnce a nechte asi ¾ hodiny louhovat. 
Nyní vše přiveďte k varu a odstraňte vzniklou pěnu. Džem nechte vařit přibližně 3-5 minut. Proveďte zkoušku želírování. 
Tip: Džem můžete zjemnit lihem. Co takhle přidat do džemu například kapku amaretta? Stejně dobře chutná, když džem okořeníte bylinkami nebo kořením. Chilli, bazalka nebo máta jsou ideální a dodají vašemu jahodovému džemu tu jistotu. 
Skončila jahodová sezóna? Jako alternativu k jahodám použijte červený rybíz.