Recept: Sladkokyselé nakládané dýně po babiččině způsobu
Ingredience: Dýně z dýní, které se dýněmi prošly, se nakrájejí na kousky, které se dýněmi prošly:
dýně: 1 středně velká dýně, např. Hokkaido
100 ml octové esence
1 kg cukru
2 ½ litru vody
4 hřebíčky
½ lžičky soli
½ lžičky skořice
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky.
Vodu s ostatními přísadami přiveďte k varu, přidejte na kostky nakrájenou dýni a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud není dýně uvařená.
Důležité: Kostky musí být zalité vodou.
Hotové dýňové kostky s dostatečným množstvím tekutiny přendejte do zavařovacích sklenic a uzavřete. Dýňové kostky musí být rovněž zcela zakryty tekutinou a ponechány přibližně 2 týdny k vyluhování.
Tip: Pro obzvlášť dobrou chuť můžete do sklenic přidat plátek citronu a tyčinku skořice.
Další tip: Trvanlivost
Skvělý suvenýr, který si zamiluje každý milovník dýní: naložené dýně ze zavařovacích sklenic plním do vhodně zdobených lahví, které pak dávám jako dárek. Protože zátky nejsou vzduchotěsné, musí se spotřebovat do 1-2 týdnů.