Recept: Sladkokyselé nakládané dýně po babiččině způsobu 
 
 Ingredience: Dýně z dýní, které se dýněmi prošly, se nakrájejí na kousky, které se dýněmi prošly:
 dýně: 1 středně velká dýně, např. Hokkaido 
 100 ml octové esence 
 1 kg cukru 
 2 ½ litru vody 
 4 hřebíčky 
 ½ lžičky soli 
 ½ lžičky skořice
 
 Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky.
 Vodu s ostatními přísadami přiveďte k varu, přidejte na kostky nakrájenou dýni a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud není dýně uvařená.
 Důležité: Kostky musí být zalité vodou.
 Hotové dýňové kostky s dostatečným množstvím tekutiny přendejte do zavařovacích sklenic a uzavřete. Dýňové kostky musí být rovněž zcela zakryty tekutinou a ponechány přibližně 2 týdny k vyluhování.
 Tip: Pro obzvlášť dobrou chuť můžete do sklenic přidat plátek citronu a tyčinku skořice. 
 Další tip: Trvanlivost
 
 Skvělý suvenýr, který si zamiluje každý milovník dýní: naložené dýně ze zavařovacích sklenic plním do vhodně zdobených lahví, které pak dávám jako dárek. Protože zátky nejsou vzduchotěsné, musí se spotřebovat do 1-2 týdnů.