A takhle se to dá shrnout: 
Ovoce omyjte. Poté jablka oloupejte a odstraňte jádřince. Nyní nakrájejte jablka na menší kousky a dbejte na to, abyste použili pouze ovoce, které je v perfektním stavu bez nahnilých míst. 
Připravte si sklenice na uskladnění, které později naplníte džemem. Sklenice by měly být vyvařené a čisté.
 Ovoce vložte do hrnce, vmíchejte zavařovací cukr a směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. 
Džem se nyní nalévá horký do zavařovacích sklenic. Okraj zavařovací sklenice musí zůstat čistý, aby se džem dobře uchoval. Víčko se ihned po naplnění uzavře - pára z horkého džemu vytvoří podtlak, který džem rovněž konzervuje. 
Další tipy: 
Pěna z džemu 
Pěnu z vařícího džemu můžete před plněním seškrábnout a vychutnat si ji při nejbližší příležitosti - opravdová lahůdka pro chuťové buňky! 
Alternativní ovoce 
Recept lze přizpůsobit: místo lesních plodů můžete použít například kiwi nebo bobule šeříku.